Police and Fire Commission
Regular MeetingWauwatosa, WI · September 20, 2023
Minutes
7725 W. North Avenue
Wauwatosa, WI Wauwatosa, WI 53213
Police and Fire Commission
Meeting Minutes - Final
Wednesday, September 20, 2023 4:30 PM Committee Room #1 and Zoom:
https://servetosa.zoom.us/j/85484698352,
Meeting ID: 854 8469 8352
Regular Meeting
CALL TO ORDER
Chairperson Danielle Basil Long called the meeting to order at 4:30 PM.
ROLL CALL
Present 4 Commissioner, Chair Danielle Long
Commissioner Greg Leahy
Commissioner Phillip Morris
Commissioner Victor Plantinga
Excused 1 Commissioner Stan Stojkovic
APPROVAL OF MINUTES
Motion by Plantinga to approve the June 21, 2023, minutes, seconded by Leahy. Motion approved.
Motion by Plantinga to approve the June 28, 2023, minutes, seconded by Morris. Motion approved.
CORRESPONDENCE
None
REPORT OF THE POLICE CHIEF
James MacGillis, Police Chief, presented.
1. Operational Updates 23-723
A. Calls for service July-August
1) CSO’s continue to bolster the Patrol response: handled 872
calls YTD, hired 1, likely hiring a 2nd as an Officer soon
2) YTD, CFS increased 16% from last year
3) 2 largest categories of increased CFS are
i) Weapons-CCW
ii) Trespass/loiter/vagrancy/mental health checks
B. Crime Trends July-August
1) M/V thefts down about 13% from last year
2) Robberies down about 47% from last year
3) Burglaries up 42% from last year
4) SA cases up 85% due to involvement in FBI-CSAM (child
sexual abuse material) task force, lots of tips leading to
Tosa cases and arrests
Page 1 of 3
Police and Fire Commission Meeting Minutes - Final September 20, 2023
C. Flock/ALPRs cameras going up, on city roadways and on
private businesses/lots thru partnerships
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
2. Support Services 23-714
A. Staffing update
1) 80% strength, 9 vacancies & 13 inactive (Medical leave,
military orders, field training, police academy, etc.).
B. Froedtert Hospital Contract
1) Tentative agreement reached. GAC on 09/12 and full council
09/19 for review. Approved. Deployment starting 10/01.
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
3. Administrative Updates 23-715
A. Facility Update
1) Training Room completed
2) Photo Wall of both sworn and civilian staff completed -
will add more in 2024 for new hires
B. Hiring
1) Dispatch: Full Time and Part Time hires are doing well
and in training
2) Full Time Parking Specialist doing well
3) Hiring processes for 2 front desk personnel in process
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
REPORT OF THE FIRE CHIEF
Scott Erke, Assistant Fire Chief, presented.
1. Operational Updates 23-722
A. Monthly Call Volume
1) 869 total incidents July 2023
2) 870 total incidents August 2023
3) 6612 Total YTD incidents compared to 5827 incidents same
time in 2022; up 11.5%
B. Significant Incidents
1) Garage fire on 99th and Marion (4463 N 99th) Aug 18th
2) House fire 98th and Melvina (Milwaukee) 9724 Melvina - July
22nd
3) 6615 W Center (kitchen fire contained to kitchen) July 15th
4) 7610 W Clark 4 family apartment - woman and child rescued
from second floor balcony July 2nd
C. Shared Services
1) No report
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
2. Administrative Updates 23-724
A. Provide overview of recently completed Lieutenant promotion
process
Page 2 of 3
Police and Fire Commission Meeting Minutes - Final September 20, 2023
1) 9 applicants
2) 8 passed department evaluation
3) 7 passed written evaluation
4) 7 passed oral/scenario evaluation
5) 7 placed on eligibility list expiring 1 YR
B. Personnel Updates (Hiring/retirement/promotions)
1) Promotion of Gage Berg to Lieutenant
2) Retirement of Firefighter John Doornek
C. Intern Program Update
1) 12 current interns
2) Would like to hold PFC interviews with high performers in
October or November
D. Fall 2023 firefighter posting
1) Likely posted in late September or October
2) Will need to schedule PFC interviews in January, date TBD
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
CLOSED SESSION
Motion by Plantinga, seconded by Morris, to convene into closed session at 4:47 PM pursuant to Wis.
Stat. 19.85 (1)(c), considering employment, promotion, compensation or performance evaluation data of
any public employee over which the governmental body has jurisdiction or exercises responsibility, and
may reconvene into open session. Motion passed unanimously.
1. Discipline of department member(s) 23-719
Chief MacGillis provided an update on employee(s) discipline action .
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
2. Promotion of a member to Detective 23-720
Chief MacGillis provided an update on a member promoted to Detective .
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
3. Promotion of a member to Police Sergeant 23-721
Chief MacGillis provided an update on a member promoted to Sergeant .
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
ADJOURNMENT
Meeting adjourned from closed session at 5:12 PM.
Page 3 of 3
Agenda
7725 W. North Avenue
Wauwatosa, WI Wauwatosa, WI 53213
Police and Fire Commission
Meeting Agenda - Final
Wednesday, September 20, 2023 4:30 PM Committee Room #1 and Zoom:
https://servetosa.zoom.us/j/85484698352,
Meeting ID: 854 8469 8352
Regular Meeting
HYBRID MEETING INFORMATION
Members of the public may observe the meeting in-person or via Zoom at the link above. To access the
Zoom meeting via phone, call 1-312-626-6799 and enter the Meeting ID.
CALL TO ORDER
ROLL CALL
APPROVAL OF MINUTES
CORRESPONDENCE
REPORT OF THE POLICE CHIEF
1. Operational Updates 23-723
A. Calls for service July-August
B. Crime Trends July-August
2. Support Services 23-714
A. Staffing Update
B. Froedtert Hospital Contract
3. Administrative Updates 23-715
A. Facility Update
REPORT OF THE FIRE CHIEF
1. Operational Updates 23-722
A. Monthly Call Volume
B. Significant Incidents
C. Shared Services
2. Administrative Updates 23-724
A. Provide overview of recently completed Lieutenant promotion process
B. Personnel Updates (Hiring/retirement/promotions)
C. Intern Program Update
D. Fall 2023 firefighter posting
Page 1 of 2
Police and Fire Commission Meeting Agenda - Final September 20, 2023
CLOSED SESSION
For the below item(s), the Commission may convene into closed session per Wis. Stat. 19.85 (1)(c),
considering employment, promotion, compensation or performance evaluation data of any public
employee over which the governmental body has jurisdiction or exercises responsibility. The
Commission may reconvene into open session to consider the balance of the agenda.
1. Discipline of department member(s) 23-719
2. Promotion of a member to Detective 23-720
3. Promotion of a member to Police Sergeant 23-721
ADJOURNMENT
NOTICE TO PERSONS WITH A DISABILITY
Persons with a disability who need assistance to participate in this meeting should call the City Clerk's office at (414) 479-8917 or send an email to
tclerk@wauwatosa.net, with as much advance notice as possible.
Page 2 of 2
Get email alerts for Wauwatosa
A daily email when new agendas and minutes are posted.