Police and Fire Commission
Regular MeetingWauwatosa, WI · November 20, 2024
Minutes
7725 W. North Avenue
Wauwatosa, WI Wauwatosa, WI 53213
Police and Fire Commission
Meeting Minutes - Final
Wednesday, November 20, 2024 4:30 PM Committee Room #1 and Zoom:
https://servetosa.zoom.us/j/85484698352,
Meeting ID: 854 8469 8352
Regular Meeting
CALL TO ORDER
Chairperson Danielle Basil Long called the meeting to order at 4:31 P.M.
ROLL CALL
Present 4 Commissioner, Chair Danielle Long
Commissioner Greg Leahy
Commissioner Victor Plantinga
Commissioner Stan Stojkovic
Excused 1 Commissioner Phillip Morris
APPROVAL OF MINUTES
1. Approval of minutes of the September 25, 2024, special meeting 24-1615
RESULT: APPROVED
MOVER: Victor Plantinga
SECONDER: Stan Stojkovic
Aye: 4 Long, Leahy, Plantinga, and Stojkovic
Excused: 1 Morris
2. Approval of minutes of the October 16, 2024, regular meeting 24-1617
RESULT: APPROVED
MOVER: Stan Stojkovic
SECONDER: Victor Plantinga
Aye: 4 Long, Leahy, Plantinga, and Stojkovic
Excused: 1 Morris
3. Approval of minutes of the October 23, 2024, special meeting 24-1618
RESULT: APPROVED
MOVER: Stan Stojkovic
SECONDER: Victor Plantinga
Aye: 4 Long, Leahy, Plantinga, and Stojkovic
Excused: 1 Morris
Page 1 of 4
Police and Fire Commission Meeting Minutes - Final November 20, 2024
CORRESPONDENCE
Commissioners Basil Long and Morris received correspondence from a citizen . That correspondence has been forwarded to
the Police Department
NEW BUSINESS
1. Consideration of approval of the 2025 Police and Fire Commission 24-1635
Meeting Calendar
RESULT: APPROVED
MOVER: Victor Plantinga
SECONDER: Stan Stojkovic
Aye: 4 Long, Leahy, Plantinga, and Stojkovic
Excused: 1 Morris
REPORT OF THE FIRE CHIEF
James Case, Fire Chief, presented
1. Operational Updates 24-1613
A. Monthly call volume
· 980 calls in October 2024
· 8,565 total in 2024; 8,145 same period in 2023
B. Significant incidents
· Battalion Chief vehicle struck on freeway while at another accident on
11/4
o Chief transported to hospital; no major injuries
C. Shared services
· Implementation of Whole Blood Transfusion program started
11/12/2024
· Discussion of potential consolidation with West Allis FD
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
2. Administrative Updates 24-1614
A. 2025 budget
· Approved on 11/19/2024
· One FF position unfunded pending additional revenues
· Will adjust daily overtime process/flex staffing levels as needed
B. Union contract status
· Request for interest arbitration has been filed
· Two sets of final offers have been exchanged
C. Intern program
· 11 current interns
· Seven meet minimum hiring requirements
· Open application process to fill vacancies as needed
D. Upcoming FF hiring process
Page 2 of 4
Police and Fire Commission Meeting Minutes - Final November 20, 2024
· Currently 3 vacancies; anticipating 6 by January, likely hiring 4
· See attached document with potential schedule
E. Modification of FF job description related to paramedic status
· Working with HR to make paramedic an essential job function
· Goal is to keep paramedic status active if hired as one or if we provide
the training
· Hoping to have modified job description and process in Jan/Feb 2025
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
REPORT OF THE POLICE CHIEF
Luke Vetter, Police Captain, presented
1. Operational Updates 24-1630
A. Harm reduction initiative impacts
· Hot Spot Directed Patrol Measure (this DPM is new) and crash data
response (ongoing)
· DPM: Studies in large agencies have shown that random 15-minute
patrols each day lower harm in large cities
· Attempt was to see if it worked at smaller, “first suburban ring” cities
like Wauwatosa
· February to July 2024, random 15-minute visibility patrols at 4
predetermined locations were conducted, and data review showed that
harm was reduced at those 4 locations (Mayfair/North, 68th/North,
Mayfair/Burleigh, 68th/State)
· It worked, causing a 22% reduction in harm
o Injury crashes down 13% YTD
o Burglaries down 10%YTD
o Motor Vehicle theft down 20%
o Self-initiated field activity (SIFA) is around 44% of all call =
active Officers with more available time
B. Staffing update
· As of 11/14/2024, 12 vacancies
· Vacancies shared among the following:
o Supervision (1), SRO (1), HIDTA TFO (1), Detectives (2), Patrol
Officers (7)
· As of 1/1/25, lowering authorized strength by 4: 3 for WPOA contract,
1 from losing a COPS grant - will reapply for the COPS grant in 2026
· Several lateral processes, goal of 5 new officers led to 0 hires
· 2 new hires are training in academy, graduate in December
· 1 will go to academy in January, up to 4 more possible to attend also,
but dependent on outcome of background investigations
· 1 is active field training at the PD
· 9 completed active field training and are in their probationary year
o 1 probationary officer was extended for additional training
Page 3 of 4
Police and Fire Commission Meeting Minutes - Final November 20, 2024
· City approved CSP hiring from 5 to 8
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
2. Support Services 24-1632
A. Peer Support Team update
· New Leadership of this unit: Detective Itnyre and Specialist Saylers
· Individual and group training occurred to manage mental health of our
employees at all levels and ranks
B. Strategic plan update
· The plan and communications are nearing completion. Internal
messaging projected to commence around Thanksgiving. Spent a lot of
time building the project management plan. Will have a public facing
version after January - share with PFC, Council, PD’s website
C. 2025 Sergeant promotional process - to be discussed in Closed Session
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
3. Administrative Updates 24-1633
A. Holiday events
· Community Support and Reserves helping with Traffic and Crowd
Safety
· Mayfair Mall foot patrols
· Shop with a Cop at Target, December 12
· Holiday Train, December 8
· Village Tree Lighting, December 4
· Holiday Marketplace, December 4-22
B. 2024 Citizen Police Academy accepting applications
· Currently have 6-7 attendees confirmed; looking for 7 more
RESULT: INFORMATIONAL ONLY
CLOSED SESSION
Motion by Stojkovic, seconded by Plantinga, to convene into closed session at 5:19 P.M. pursuant to
Wis. Stat. 19.85 (1)(c), considering employment, promotion, compensation or performance evaluation
data of any public employee over which the governmental body has jurisdiction or exercises
responsibility, and may reconvene into open session. Motion passed unanimously.
1. 2025 Sergeant promotional process 24-1634
ADJOURNMENT
Motion to return to open session by Stojkovic, seconded by Plantinga . Meeting adjourned at 5:54 P.M.
Page 4 of 4
Agenda
7725 W. North Avenue
Wauwatosa, WI Wauwatosa, WI 53213
Police and Fire Commission
Meeting Agenda - Final
Wednesday, November 20, 2024 4:30 PM Committee Room #1 and Zoom:
https://servetosa.zoom.us/j/85484698352,
Meeting ID: 854 8469 8352
Regular Meeting
HYBRID MEETING INFORMATION
Members of the public may observe the meeting in-person or via Zoom at the link above. To access the
Zoom meeting via phone, call 1-312-626-6799 and enter the Meeting ID.
CALL TO ORDER
ROLL CALL
APPROVAL OF MINUTES
1. Approval of minutes of the September 25, 2024, special meeting 24-1615
2. Approval of minutes of the October 16, 2024, regular meeting 24-1617
3. Approval of minutes of the October 23, 2024, special meeting 24-1618
CORRESPONDENCE
NEW BUSINESS
1. Consideration of approval of the 2025 Police and Fire Commission 24-1635
Meeting Calendar
REPORT OF THE FIRE CHIEF
1. Operational Updates 24-1613
A. Monthly call volume
B. Significant incidents
C. Shared services
2. Administrative Updates 24-1614
A. 2025 budget
B. Union contract status
C. Intern program
D. Upcoming FF hiring process
E. Modification of FF job description related to paramedic status
Page 1 of 2
Police and Fire Commission Meeting Agenda - Final November 20, 2024
REPORT OF THE POLICE CHIEF
1. Operational Updates 24-1630
A. Harm reduction initiative impacts
B. Staffing update
2. Support Services 24-1632
A. Peer Support Team update
B. Strategic plan update
C. 2025 Sergeant promotional process - to be discussed in Closed Session
3. Administrative Updates 24-1633
A. Holiday events
B. 2024 Citizen Police Academy accepting applications
CLOSED SESSION
For the below item(s), the Commission may convene into closed session per Wis. Stat. 19.85 (1)(c),
considering employment, promotion, compensation or performance evaluation data of any public
employee over which the governmental body has jurisdiction or exercises responsibility. The
Commission may reconvene into open session to consider the balance of the agenda.
1. 2025 Sergeant promotional process 24-1634
ADJOURNMENT
NOTICE TO PERSONS WITH A DISABILITY
Persons with a disability who need assistance to participate in this meeting should call the City Clerk's office at (414) 479-8917 or send an email to
tclerk@wauwatosa.net, with as much advance notice as possible.
Page 2 of 2
Get email alerts for Wauwatosa
A daily email when new agendas and minutes are posted.